Academie Turks badhuis

 Academie van de bouwkunst.
Klik hier voor een vergrotingKlik hier voor een vergroting Tijdens de laatste stage moest je ook verplicht naar de academie voor de bouwkunst te Tilburg. Het project wat we hier kregen was het ontwerpen van een Turks badhuis in een park in Rotterdam naast de disco Now & Wow.
In de islam is de maan een belangrijk symbool. Verder mag in een Turks badhuis een man nooit een vrouw tegenkomen en zien en visa versa. Daarom is er een gescheiden toegang noodzakelijk of verschillende openingstijden. Ik heb voor het laatste gekozen.
Verder kunnen er in het gebouw niet teveel ramen gemaakt worden daarom heb ik gekozen voor smalle spleten in de gevel die op willekeurige plekken zitten met een willekeurige afmeting. Verder is het glas translucent zodat er wel licht naar binnen kan maar je niet kan zien wat er zich achter het glas bevind. Om toch genoeg daglicht binnen te krijgen maak ik gebruik van het dak waar ik een bovenlicht heb gemaakt. Hierdoor komt er genoeg daglicht in de badruimtes.
Verder zitten er in het gebouw 2 gebedsruimtes, een massageplek en een plek om thee te drinken.
Alle ruimtes kunnen met glazen elementen afgesloten worden zodat het geheel wel licht blijft en toch afgeschermd is van de rest.

Poster met 3D impressies van het Turks badhuis, in Flash formaat .

{sh404sef_social_buttons}

Demontabele bouwkeet

Architectuur 3.
Klik hier voor een vergroting Klik hier voor een vergroting De De opdracht: maak een demontabele bouwkeet en neem als referentie een moderne architect.
Omdat de moderne architect het ontwerp beïnvloed heb ik eerst gezocht naar een architect die mij heel erg aansprak. Dit is toen Mies van der Rohe geworden een duitse architect die veel bekende gebouwen gemaakt heeft zoals de National Galerie in Berlijn.
Veel van zijn gebouwen staan op poten of op een basement. Wat verder bij de Galerie opvalt is dat het basement groter is als het dak en dat het dak buiten op kolommen rust en niet in het gebouw. Hierdoor ontstaat een lege ruimte die makkelijk op verschillende manieren in te delen is.
Mijn bouwkeet heeft ook veel van deze punten in zich verwerkt, hiernaast wat maquette foto’s.

 

Omdat de constructie demontabel moest zijn is bij het ontwerp hiermee rekening gehouden. Alle verbindingen bestaan uit een schroef-moer verbinding. Verder staat heel het project op stelcon betonplaten wat tevens de fundering voor de keet is.
Het dak rust op een 4tal HE-profielen. Het dak zelf ligt in een UNP-profiel.
De keet is voorzien van een glazen gevel rondom zodat het bouwterrein goed te overzien is. Het dak is groter gemaakt om tevens als zonwering te dienen.
In de keet bevind zich middenin een module waarin alles zit zoals een kast, berghok, toilet, keuken en een kast/documentatie ruimte.
De keet is op verschillende manieren te gebruiken. Het kan ook als informatie centrum dienen op de bouwplaats waar toekomstige bewoners voorin de keet informatie kunnen krijgen en de uitvoerder achterin kan werken. Er kunnen ook meerdere uitvoerders of projectleiders alleen in de keet werken of dat voorin de werkploeg kan eten en achter in de keet gewerkt kan worden.
Om een idee van het detailleren te krijgen was het verplicht bij dit project een 1:1 detail te maken. Ik heb gekozen voor de glazen vliesgevel die niet alleen in de gevels maar ook in het dak verwerkt was.

Constructie van de bouwkeet.
De 1:1 maquette van de vliesgevel die niet alleen in de gevel zat maar ook in het dak, met daarboven een dakligger.detail2.jpg

{sh404sef_social_buttons}

Modern Kantoorgebouw

Architectuur 2.
Klik hier voor een vergroting De opdracht: maak een kantoorgebouw met fitness mogelijkheden met moderne uitgangspunten.
Na een analyse van moderne architecten kwamen een aantal opvallende punten aan het licht. Veel gebouwen zijn wit geschilderd, er worden veel bandramen toegepast, glas. Openheid is sowieso belangrijk, geen versieringen gebruiken die niet nodig zijn. Less is more is een bekende uitspraak.
Ook was er een constructieve uitgangspunt namelijk dat het gehele gebouw met tunnelbekisting gemaakt moest worden. Om tot een ontwerp te komen heb ik toen blokjes gemaakt wat een tunnel voor moest stellen en ben gaan stapelen totdat het definitieve ontwerp eruit kwam.
Het gebouw bestaat uit 3 losse blokken die via de 1ste verdieping aan elkaar gekoppeld zijn. Het hoogste blok(3 verdiepingen) bestaat uit een kantoorgebouw welke uit 2 beuken bestaat. Op elke verdieping is het mogelijk 2 verschillende bedrijven te plaatsen. Een klein los gedeelte van het gebouw is de kantine voor het kantorencomplex en fitnesscentrum. In de avond is deze af te sluiten van de rest van het gebouw en kan het als een zelfstandige café dienen.
De fitness is het laatste gebouw. De kleedkamers bevinden zicht op de begane grond, waar je ook binnen komt. De 2 zalen staan hierop omdat deze een afwijkende verdiepingshoogte hebben.
Volgens de docenten waren de plattegronden goed doordacht en logisch. Alleen zou de volgende keer er meer gekeken moeten worden tussen de relatie van de gevel met de plattegrond.

Hiernaast een foto van de maquette.

{sh404sef_social_buttons}

Expositieruimte de Stealth

Klik hier voor een vergroting
Architectuur 1.
Klik hier voor een vergroting Klik hier voor een vergroting

Het eerste project is een museum ontwerpen bij een bekend gebouw.
Het groepje waar ik in zat had het gebouw van de Russische architect Melnikov. Het woonhuis van Melnikov bestaat uit 2 cylinders die in elkaar geplaatst zijn. Kenmerkend zijn de ruitvormige ramen in de buitenmuur. Verder is heel het gebouw wit geverfd, wat meerdere moderne architecten deden.
Het museum dat ontworpen moest worden moest tegenstrijdig zijn met de ideeën van Melnikov. Daardat alles rond was kwam ik al snel op rechte hoeken uit. Verder was zwart een laag gebouw een goede tegenstelling van Melnikov. Langzamerhand kwam ik op het idee om een vliegtuig als basis te nemen voor de futuristische kunst dat in het museum tentoongesteld moet worden.
Op naaststaande foto””s zijn de maquette””s te zien van het woonhuis van Melnikov en het stealth Museum wat schuin tegenover het woonhuis van Melnikow moet komen te liggen.

Artikel bij het ontwerp, hiervoor is Flash noodzakelijk .

Dit project is ook gebruikt als toelating voor de richting architectuur. Het eindcijfer voor dit project was een 7.

{sh404sef_social_buttons}