Conclusies

Conclusies
  Na dit hele project te hebben afgerond kan ik de volgende conclusies hieraan verbinden

Conclusies
  Het genetische algoritme is een zeer algemeen algoritme die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Het is van belang dat je een duidelijk beeld hebt wat het algoritme doet om zodoende ook te kunnen weten welke waarden van invloed zijn. Een voordeel van het algoritme is dat je van te voren zelf niets hoeft te maken maar dat het script zelf idee├źn, plattegronden of wat dan ook kan genereren. Dit is een groot voordeel t.o.v. een boomstructuur waarbij je zelf al moet nadenken wat mogelijke oplossingen zijn en nooit een verassend nieuw resultaat zal krijgen.

Het is van belang om het aantal fitnessfuncties en variabelen (lengte van de string) te beperken omdat deze allemaal rekenkracht vergen. Het kan goed zijn dat 2 fitnessfuncties elkaar tegenwerken en/of hetzelfde resultaat zullen hebben. Zo kan het zijn dat een berekening van ligt ruimte 1 in ruimte 2 en is ruimte 1 kleiner als 2, door 1 functie worden gecontroleerd i.p.v. 2. Het is daarom van groot belang om van te voren goed na te denken of een nieuwe fitnessfunctie geen averechts effect heeft op de bestaande functies.
De eerste string zal van invloed zijn voor heel de volgende berekening. Als deze willekeurig gevormde string al waarden heeft die dicht bij elkaar liggen zal de berekening sneller zijn dan dat deze een wijd en gevarieerd patroon heeft.

Omdat deze string ook willekeurig wordt aangemaakt kan van te voren niet gezegd worden of 10 of 1000x de berekening herhaald (ge-itereerd) moet worden. Om voor de gebruiker dit overzichtelijker te maken kan er voor de gebruiker beter worden aangegeven hoeveel goede eindresultaten hij wilt. De computer zal de berekening dan net zo vaak moeten itereren totdat het gevraagd aantal eindresultaten gemaakt zijn.

Binnen max kan goed met max-script geprogrammeerd worden. Het is dan ook niet noodzakelijk het grafisch gedeelte te programmeren. Het nadeel hiervan is alleen dat je ook beperkt bent wat er in MAXscript zelf kan. Als je iets unieks of een moeilijke wiskundige formules wilt gebruiken dan is MAXscript niet toereikend. Dan zouden er nog verschillende opties mogelijk zijn zoals een script zelf maken dat binnen MAX werkt of een ander tekenpakket (zoals Rhino) of zelf een programma maken. Het voordeel om zelf een programma te schrijven is dat licentie technisch je niets te maken hebt met een extern programma. De eindgebruiker koopt jouw programma en is meteen klaar. Als je een plugin gebruikt moet de eindgebruiker altijd 2 aanschaffen om het geheel te laten werken.

Het is van groot belang om duidelijkheid te hebben over de opbouw van je string. Als je dit goed documenteert is het alleen maar makkelijk als je fitnessfuncties moet maken. Een functie zal nooit beter worden met alleen maar cross-over, omdat bij cross-over alleen maar gebruik wordt gemaakt van bestaand materiaal. Er kan nooit iets totaal nieuws ontstaan. Bij mutatie is dit echter anders omdat hier 1 of meerdere getal(len) worden vervangen voor willekeurige nieuwe.

Een optimaal gebouw wil nog niet zeggen dat het gebouw ook echt functioneel of architectonisch is. Het script kan alleen het ontwerp beoordelen op wat in de fitnessfunctie is geprogrammeerd. Eindresultaten kunnen daarom niet functioneel zijn net waarvoor het geprogrammeerd is.

Het algortime zal niet alles kunnen oplossen omdat er altijd regels met elkaar conflicteren. Het is daarom heel moeilijk om en heel het bouwbesluit, scholen regelgeving, gebruikerswensen etc. in 1 script samen te vatten.

{sh404sef_social_buttons}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *