Kansen, wensen en valkuilen

Kansen, wensen en valkuilen
  In dit hoofdstuk ga ik de kansen en valkuilen bespreken van een applicatie dat gebruik maakt van een genetisch algoritme ten behoeve van een woning ontwerptool. Bij kansen zullen alle zaken besproken worden die ik wil proberen te verwerken in mijn afstudeeropdracht. Bij wensen, wordt besproken, wat ook nog mogelijk is maar waardoor de afstudeeropdracht te groot/ingewikkeld wordt. Echter zal het voor een optimaal programma wel handig/noodzakelijk zijn. In het onderdeel valkuilen worden de problemen besproken die te verwachten zijn of waar extra aandacht in gestoken moet worden.

Kansen
  Hierbij moet rekening gehouden worden dat deze tool geschikt moet zijn voor een leek (opdrachtgever). Met dit gegeven zal het vooral belangrijk zijn om het geheel goed en duidelijk te visualiseren. Belangrijk is dat de plattegrond niet te technisch is en dat de leek een gevoel van maten heeft. Het inzichtelijk maken waarover men spreekt is dus van heel groot belang.
Omdat een gebruiker misschien niet meteen weet wat die wilt hebben of hoe die het moet vormgeven is het van belang dat het algoritme met indeling varianten komt voor de plattegrond. Om aan deze varianten te komen is van belang dat de gebruiker aangeeft waarop die wilt gaan optimaliseren. Zo zou er een keuze kunnen zijn op:
Vorm woning; Probeer de plattegrond in de vorm van een type woning te maken. Als een opdrachtgever een patio woning wil dan zal geprobeerd worden om alle ruimtes op de begane grond te situeren. Wil hij een woning met een kapconstructie dan zal op de verdieping plattegronden ook iets over die kap vermeld moeten worden.
Vorm plattegrond; Als de eerste serie plattegronden gemaakt zijn moet de gebruiker kunnen bepalen aan de hand van welke plattegronden er verder gerekend/gewerkt gaat worden. Hij kan dus de rangorde bepalen om tot nieuwe plattegronden te komen.

Er zullen ook een aantal punten zijn waar het genetisch algoritme zelf rekening mee moet houden bijvoorbeeld dat ruimtes minimale afmetingen nodig hebben om functioneel te kunnen blijven, sommige ruimtes niet in direct contact met elkaar mogen staan, de gang een minimale maat heeft en dat ruimtes waar water nodig is dicht bij elkaar liggen. Dit zullen dus punten zijn waar de gebruiker niet naar hoeft te kijken.
Het geheel moet ook duidelijk gevisualiseerd worden. Daarom zou het noodzakelijk zijn dat wanden een dikte hebben, maar materiaal-arceringen zijn niet noodzakelijk. Deuren en ramen zullen ook noodzakelijk zijn om het geheel te verduidelijken. Om een gevoel van maten te krijgen zouden de plattegronden ingericht kunnen worden met standaardmeubilair. Hierdoor is snel te zien of een woonkamer, slaapkamer etc. groot of klein is. Deze inrichting hoeft niet berekend te worden aan de hand van een genetisch algoritme maar kan ook gedaan worden door een rule-based methode. Dit systeem zorgt ervoor dat aan de hand van regels een plattegrond consistent wordt ingericht.

Wensen
  Het zou mooi zijn als deze tool geschikt zou zijn om een hele woning te ontwerpen volgens alle geldende richtlijnen. Dit zou betekenen dat het algoritme ook moet kijken of de woning aan het bouwbesluit voldoet en de EP-norm. Deze 2 normen zullen vooral van belang zijn voor bijv. daglichttoettreding, maar kan ook de situatie in combinatie met ramen beïnvloeden.
De plattegrond zou ook voorzien moeten kunnen worden van plugin’s (accessoires) zoals een dakkapel, serre etc. Hierin zijn ook vele vormen mogelijk en kunnen dus achteraf aan een plattegrond worden toegevoegd of meegenomen worden door het algoritme.
Ook zou het mooi zijn om het geheel nog inzichtelijker te maken voor de gebruiker. In de volgende fase kan er dan besloten worden om ook de gevels mee te ontwerpen. Omdat in de plattegrond al aangegeven is waar de raam en deuropeningen moeten komen is een gevel hier ook uit af te leiden. Deze zou dan ook meteen getoond kunnen worden of in een volgende fase verder ontworpen kunnen worden. Een gevel kan namelijk uit verschillende materialen bestaan of verzien worden van versieringen.
Als de gevels ook gedaan zijn kan er ook besloten worden om het geheel in 3D te presenteren. In principe is alle informatie aanwezig als de plattegronden en gevels bekend zijn. Door alles dan in 3D te presenteren, inrichting, plattegrond, woning kan nog sneller een beeld gecreëerd worden voor de gebruiker wat hij kan verwachten. Ook kan er dan gebruik gemaakt worden van renderingen of filmpjes om alles nog inzichtelijker te maken. Dit zal alleen ook wat meer van het algoritme gaan vergen als alle informatie aanwezig is.

Valkuilen
  Als alle opties meegenomen worden, zullen er snel tegenstrijdigheden kunnen ontstaan tussen wat de gebruiker wil en of het algoritme kan/mag. Daarom zal ook van te voren goed gekeken moeten worden of het bouwbesluit integreren in het algoritme optimaal is voor de gebruiker. Enerzijds kan het namelijk oplossingen verloren laten gaan of niet fit verklaren wat een gebruiker wel graag zou willen hebben. Aan de andere kant geeft het natuurlijk wel een eerlijker beeld als de plattegrond meteen aan alle eisen voldoet. In het begin wordt dit naar mijn verwachting ook nog niet gemist. De architect zal deze rol kunnen invullen als kenner van de regelgeving met betrekking tot de woningbouw.
De integratie van alleen het bouwbesluit zal er ook voor zorgen dat het optimaliseren en het rekenen met een oplossing een stuk langer gaat duren. Ditzelfde zal ook gelden als de opties worden toegevoegd en het gevel c.q. 3D ontwerpen. Als een gebruiker bij een architect steeds 60 minuten moet wachten om te kunnen kiezen welke plattegronden bevallen om daarmee nieuwe te laten genereren, zal het ontwerpproces al snel een dag kunnen gaan duren. De vraag is dan ook wat je in de tussentijd moet gaan doen, want 50 min naar het scherm staren met de melding “even geduld” zal niet de oplossing zijn. Daarom is het van belang dat er niet teveel in het algoritme wordt gestopt en berekeningen die achteraf gemaakt kunnen worden ook door een ander systeem worden berekend. Een voorbeeld hiervan is het inrichten van de plattegrond wat door het algoritme gedaan kan worden voor een optimale inrichting. Maar dit kan ook gedaan worden door een rule-based structuur wat veel meer recht toe recht aan is en wat sneller en makkelijker naar een resultaat toe zal werken.
Om sneller tot een resultaat te komen kan het handig zijn dat een gebruiker een plattegrond interactief kan aanpassen en dan met deze aangepaste plattegrond verder kan werken. Door deze methode kan er sneller naar een optimum toegewerkt worden zonder dat de gebruiker moet wachten tot die oplossing gegenereerd wordt door de computer. Bij deze oplossing is het wel van belang dat de plattegrond slim is en dat als er iets verplaatst wordt alles vanzelf meegaat. Zo zou met een klik een hele muur met deur verplaatst moeten worden en de inrichting hierop aangepast worden.
Omdat alles met een algoritme berekend wordt moet ook alles opgeslagen worden. Het ontwerpproces is gedeeltelijk random en daarom is het niet perse noodzakelijk dat als je met dezelfde gegevens begint je tot eenzelfde eindresultaat komt. Omdat een gebruiker er misschien later nog eens wat aan de plattegrond wil veranderen of dat er pas weer later aan verder gewerkt wordt zal het noodzakelijk zijn om zoveel mogelijk stappen op te slaan. Dit zou ook slim gekozen moeten worden maar er kan gedacht worden om alle plattegronden die bevallen of waarmee verder gerekend wordt op te slaan. Later is dan een ontwerptraject terug te bekijken. Ook is dan ervoor te kiezen om een paar stappen terug te gaan en met een andere plattegrond verder te rekenen.
Altijd zal van belang zijn hoe alle gegevens verwerkt worden in de string en hoe deze geoptimaliseerd moet worden. Hier zal vooraf een goed en duidelijk beeld over geschept moeten worden. Van belang zal zijn dat er ruimte informatie (soort, afmetingen, verdieping en locatie) in verwerkt is en wat de vorm van de woning moet worden en iets over de situatie.

{sh404sef_social_buttons}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *