Geschikte talen afstudeeropdracht

Geschikte talen voor de afstudeeropdracht
  Het belangrijkste punt voor mijn afstudeeropdracht zal zijn dat het geheel ook toegankelijk moet zijn vanaf het internet. Verder moeten schermen dynamisch zijn omdat elk ontwerp nieuw gegenereerd wordt en niet uit een bestaande collectie gekozen kan worden. Ook belangrijk is dat de programmeertaal kan communiceren met andere applicaties, bijvoorbeeld dat gegevens opgeslagen kunnen worden in een database.

Geschikte talen voor de afstudeeropdracht
  Als webtaal zal standaard html al voldoende kunnen zijn maar ook coldfusion, jsp, php of asp. Het voordeel van de laatste 4 talen is dat deze ook een ondersteuning hebben om met een database te communiceren. Daarom kan dan op het web gegevens getoond worden die in de database opgeslagen zijn en zo de pagina’s dynamisch maken. De applicatie zelf kan ook in verschillende talen geschreven worden zoals in de voorbeelden hierboven te zien is. Het is in ieder geval wel de bedoeling dat de applicatie op het web draait. Het voorbeeld van Ikea valt al af daar het gehele programma door de gebruiker gedownload en geïnstalleerd moet worden. Eigenlijk blijven voor de webapplicatie 3 technieken over te weten HTML in combinatie met AJAX, Flash en Java. Waarvan HTML in combinatie met AJAX er meer voor zorgt dat niet hele pagina’s geladen moeten worden maar dat gedeeltes van website vernieuwd kunnen worden. Waardoor flash in combinatie met ActionScript en JAVA als talen overblijven.

Flash
  Flash is voornamelijk een vector grafisch programma en binnen flash is een programmeertaal te weten ActionScript ontwikkeld. Met deze taal kunnen dynamische flash bestanden gemaakt worden. Deze bestanden zijn via het web te bekijken met een speciale plugin of om te zetten naar een Executabele bestand. De plugin zal vrijwel op iedere computer geïnstalleerd zijn omdat flash animaties vrij algemeen zijn op internet. Door te programmeren kan flash een database aanspreken of gegevens uitwisselen in het XML formaat.
Kenmerken van Flash:
“Tekst, afbeeldingen, animaties en geluid zijn ondergebracht in één enkel bestand;
Teksten en afbeeldingen kunnen niet eenvoudig met copy/paste uit een website gekopieerd worden;
Het eindresultaat is voor 99% gegarandeerd;
nagenoeg geen verschillen tussen Mac/Windows/Linux en de diverse browsers;
Het is gebaseerd op vectoren waardoor bij eenvoudige vormen de bestandsgrootte gering is en in- en uitzoomen mogelijk is;
Er is een aparte applicatie/plug-in nodig om Flash te kunnen bekijken in de browser, welke anno 2006 op bijna alle computers aanwezig is, en kan gratis gedownload worden indien niet.
Flashanimaties worden niet door zoekmachines geïndexeerd;
Flashanimaties zijn zelden goed toegankelijk voor mensen met een visuele handicap (tenzij er goed van de accessibility class gebruik gemaakt wordt);
Het afspelen van een Flashanimatie legt soms te veel beslag op de processor van oudere computers.“

Flash zelf kan samenwerken met actionscript. In dit script zijn verschillende dingen mogelijk om te programmeren te weten:
Het XML parsen en opvragen en verwerken, dit is sinds Flash 5 mogelijk en dit maakt het mogelijk om met een externe programma te communiceren met Flash.
Via php, asp, ruby of iets dergelijks is het ook mogelijk om met een database te communiceren. Er wordt dan informatie vanuit Flash naar bijvoorbeeld PHP geparst die het op zijn beurt weer opslaat in de database.
Actionscript is procedure en Object georiënteerd programmeren sinds versie 7 kan je met Flash ook class gericht werken. Verder is het mogelijk om bestanden up te loaden naar Flash, gebruik te maken van CSS teksten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *